Onko-Koçsel İlaçları SAP ERP Projesi

Onko-Koçsel İlaçları iş süreçlerinde verimliliği SAP ERP ile artırdı.

Onko-Koçsel İlaçları’nın, şirket genelinde iş süreçlerinde entegrasyon ve iyileştirme sağlayan SAP ERP projesi tamamlandı. Proje sonucunda satın alma, lojistik, üretim, kalite, mali işler, insan kaynakları ve satış süreçleri birbiriyle kusursuz bir koordinasyonla çalışmaya başladı. Böylelikle hem raporlama hem de izlenebilirlik konusunda önemli ilerleme kaydedildi. Şirket, SAP geçişinin ardından mali dönem kapanışlarını öne çekmeyi başardı. Proje detaylarını Onko-Koçsel İlaçları Yönetim Kurulu Üyesi Tuğba Koç anlattı.

Firmanız ve faaliyetlerinizle ilgili bilgi verebilir misiniz?

Onko-Koçsel İlaçları 1987 yılında kuruldu. İleri teknolojiye entegre çalışmayı, temel tedavinin yanı sıra yaşam kalitesini de artıran ilaçları Türk tıbbının hizmetine sunmayı misyon olarak görüyor. Onko-Koçsel uluslararası güvenilirliği kanıtlanmış ürünlere sahip ulusal sermayeli bir firma olarak faaliyet gösteriyor.

İthalatçı firma kimliği ile faaliyete başlayan Onko-Koçsel, 2013 yılında üretim tesislerini hayata geçirdi. Üretim tesisleri onkolojik ve onkolojik olmayan ilaç üretimi yapabilecek ünitelerden oluşuyor.

Ar-Ge merkezimiz ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Firmamız onkoloji alanında 30 yılı aşkın tecrübesini, yeni üretim tesisleri ile birlikte uluslararası pazarlara taşıma hedefiyle çalışmalarına devam ediyor.

Başarı öyküsüne konu olan projeyi kısaca tanımlar mısınız?

Onko-Koçsel İlaçları SAP Projesi, Şubat 2015’te başladı ve plana sadık kalınarak 1 Ocak 2016 tarihinde canlı kullanıma geçti. Şirket çalışanlarımızdan 40 kişi ve 16 kişilik danışman ekibiyle birlikte MM-Malzeme Yönetimi, WM-Depo Yönetimi, PP-Üretim Planlama ve Kontrol, PM-Bakım Yönetimi, CO-PA Karlılık Analizi, CO-Maliyet Muhasebesi ve Kontrol, FI-Mali Muhasebe, SD-Satış ve Dağıtım, QM-Kalite Kontrol, HR-İnsan Kaynakları, BASİS- Sistem Kurulumu modüllerini canlı kullanıma aldık. GMP kritik uygulamalar için tüm dünyada olduğu gibi Türkiye ilaç sektöründe de en çok kullanılan ERP çözümü SAP olduğundan tercihimiz bu yönde oldu.

Bu projeye neden ihtiyaç duydunuz?

Onko-Koçsel İlaçları çatısı altında üretim tesisimizin faaliyete geçmesi, bizim için iş süreçlerini yeniden gözden geçirme zamanını işaret ediyordu. Sektörümüzde global bir oyuncu olma hedeflerimiz doğrultusunda süreçlerimizi yeniden tasarladık ve gelecekte birlikte çalışacağımız teknolojik iş ortaklarımızı da göz önünde bulundurduk. Bu senaryolarda entegrasyon sorunlarını aşmak için bir SAP ERP projesine ihtiyaç duyduk.

Projeyle birlikte nasıl faydalar elde ettiniz?

Proje sayesinde şirket genelinde iş süreçlerinde entegrasyon ve iyileştirme sağladık. Satın alma, lojistik, üretim, kalite, mali işler, insan kaynakları ve satış süreçleri birbiriyle kusursuz bir koordinasyonla çalışmaya başladı. Böylelikle hem raporlama hem de izlenebilirlik konusunda önemli ilerleme kaydetmiş olduk. SAP geçişinin ardından mali dönem kapanışlarımızı öne çekmeyi başardık.

SAP projesini hangi çözüm ortağıyla gerçekleştirdiniz? Bu seçimi nasıl yaptınız?

Projeyi Çözümevi danışmanlık firması ile planlanan sürede hem çalışanlarımızın hem de danışmanlarımızın üstün gayreti ile başarı ile gerçekleştirdik.  Olumlu referansları ve geçmiş deneyimini baz alarak tercih ettiğimiz Çözümevi, ilaç sektöründeki tecrübesi sayesinde projenin daha verimli bir şekilde tamamlanmasını sağladı.

İlerleyen dönemde ne tür uygulamalar, yenilikler düşünüyorsunuz?

SAP ERP sistemine geçiş sonrasında BusinessObjects raporlama, e-mutabakat, SAP Fiori ile mobil onay projelerini de yine Çözümevi ile gerçekleştiriyoruz. SAP BO ve diğer raporlama çalışmalarımız devam ediyor. Bir sonraki adımda, envanter takip sistemini kurmayı hedefliyoruz.